2012. szeptember 21., péntek

Szilvás lepény






Az utolsó adag szilva a fáról, ha nem szedtük volna, le a bogarak megeszik előlünk (azért hagytunk nekik is)...
Ez az én egyik kedvencem a szilvás sütikből. Azért azt nem mondom, hogy nem időigényes a hajtogatós kelesztések végett, de megéri azt hiszem nálunk hamar elfog fogyni :P 



Hozzávalók:
-          60 dkg liszt
-          2 dkg élesztő vagy 1 csomag porélesztő
-          tejföl amennyit a tészta felvesz
-          2 tojássárgája
-          3 cl rum
-          18 dkg margarin
-          csipet só
-          6 dkg cukor

  
Töltelék:
-          1 kg szilva magozva
-          7-8 dkg dió
-          5 dkg zsemlemorzsa
-          3-4 ek cukor
-          1 csomag vaníliás cukor
-          fahéj

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, sót cukrot, elkeverjük élesztőt hozzá adjuk a rumot, a tojássárgáját és a tejföllel jól kidolgozzuk a tésztát. Jól nyújtható puha tésztát kell készíteni.  A tésztát kinyújtjuk kb. 1 cm és háromba hajtogatjuk konyharuhával letakarva 25 percig kelni hagyjuk, ezt megismételjük háromszor. Amíg van egy kis időnk a szilvát megmossuk kimagozzuk. A diót ledaráljuk a cukorral, vaníliás cukorral, morzsával és a fahéjjal összekeverjük. A megkelt tésztát kétfelé vesszük, és 1 cm nyújtjuk az első lapot. ( Lisztet nem használtam a nyújtáskor) Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a megmaradt tojásfehérjét felverjük és megkenjük, vele a tésztára zabpelyhet szórunk rá és a kimagozott szilvákat rátesszük, úgy hogy a belseje felfelé nézzen. A diós keverékkel megszórjuk a szilvákat és a másik kinyújtott tészta lapot ráfektetjük, összedolgozzuk a széleket.  A megmaradt tojásfehérjével vagy olívaolajjal megkenjük a tetejét és előmelegített sütőben 45 perc alatt szépen megsütjük, 180 fokon fél óra elteltével 150 fokra csökkentjük a hőmérsékletet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése