2012. szeptember 2., vasárnap

Foszlós kalács

A hétvégén volt egy kisebb összejövetel abban már biztos voltam, hogy sütök és gondoltam reggelire talán jól fog jönni egy kis kalács elkezdtem nézegetni milyet is kéne és Beastienál találtam ezt a jó kis receptet, pár dologgal még kiegészítettem. 

Hozzávalók:

- 60 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 2 egész tojás
- 2 dl tej (én növényi port oldottam fel vízben)
- 10 dkg puha margarin
- 6 dkg nád cukor
- reszelt citrom héja
- vanília (Bourbon vanília)
- 5 dkg mazsola
- 1/2 dkg só
A tetejére:
- 1 tojás a tetejét megkenni
- vaníliás cukor + darált mandula

A langyos "tejet" összeállítottam majd bele tettem a cukrot, az egész tojásokat és végül belemorzsoltam a friss élesztőt. Amíg felfutott az élesztő, kimértem a lisztet átszitáltam hozzá adtam a sót én soknak találtam az egy dkg sót, de mindenki ízlése szerint,  meg a vaníliát a reszelt citrom héját és a mazsolát. Hozzá adtam a felfutott élesztős keveréket végül a margarint és kidolgoztam a tésztát. Kelesztő tál fedelét ráraktam és picivel több, mint egy órát kelt a tészta. Azután lisztezett deszkára borítottam picit meggyúrtam, majd 3 részre osztottam és megfontam. Sütőpapírral bélelt tepsire raktam hagytam még egy fél órácskát kelni, megkentem felvert tojással vaníliás cukor és darált mandula keverékével megszórtam. Előmelegített sütőben180 fokon sütöttem kb. 25-30 percig aztán lefedtem és még 5-10 percig sütöttem.
Lehet formában is sütni ha valakinek éppen úgy tetszik jobban. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése