2012. október 21., vasárnap

Kakaós, fahéjas csiga






Az IKEA honlapján leltem rá a receptre, és nagyon finom a tésztája, pihe puha nyammmm... érdemes kipróbálni a fahéjasra picit jobban oda kell figyelni, mert a töltelék jobban folyik, így hamarabb megpirul az alja.

Már osztom is :)


- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej (növényi por+víz)
- 7 dl liszt (kb. 50 dkg)
- 7,5 dkg margarin
- 1/2 dl cukor kb 6 dkg nádcukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál kardamonpor

Töltelék:
Kakaós:
- 3 dkg margarin
- 5 dkg nádcukor
- 1 ek. kakaópor
- 1 ek. víz

Fahéjas:
- 4 dkg margarin
- 5 dkg nádcukor
- 1 tk. fahéj
- fél tk őrölt kardamon
- 1 tk víz


A meleg "tejben" pici cukorral megfuttatjuk az élesztőt. A lisztet kelesztő tálba szitáljuk hozzákeverjük a sót cukrot kardamont és a margarinnal elmorzsoljuk. Amikor az élesztő felfutott hozzá adjuk a tésztához és addig gyúrjuk amíg egy jól nyújtható tésztát nem kapunk, kb. 30-40 percet kelesztjük meleg helyen, amíg a duplájára nem nő. (Én elfeleztem a tésztát és az egyiket kakaósra a másik felét pedig fahéjasra csináltam) A tésztát téglalapra nyújtjuk kb. 30 - 30 cm re és megkenjük a töltelékkel majd szépen feltekerjük a tésztát picit bevizezzük a kezünket és össze nyomjuk a tészta végeit. Kb.  2 cm vastagságú szeleteket vágunk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és 30 percet meleg helyen pihentetjük, megkenjük tojássárgájával+ pici víz. 250 fokon 7 percig sütjük. (fahéjasra jobban kell figyelni) !!

Pici porcukorral meglehet hinteni, édes száj kérdése... :D




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése